Mostar
PartlyCloudy
26°C
Sarajevo
Fair
22°C
Posjetite Titov bunker u Konjicu
Izlet
OBJAVA: Utorak, 16. travnja 2013. 11:42
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: B.I.
Titov Bunker u KonjicuTitov bunker KonjicTitov bunker Konjic
0
Titov Bunker u Konjicu
Titov bunker Konjic
Titov bunker Konjic

„Neprijatelj nikad ne spava“ je fraza koja je potkrjepljivala paranoju u Jugoslaviji '50-ih godina. Između dva pakta i dobrim dijelom na rubu Željezne zavjese, jugoslavensko vodstvo je ulagalo ogromna materijalna i financijska sredstva u izgradnju vojnih objekata. Neki od najvećih su izgrađeni u BiH. Riječ je o podzemnom aerodromu Željava kod Bihaća i o podzemnom bunkeru kod Konjica, poznatijem kao Titov bunker.

I dok je Željava uništena krajem prošlog rata, Titov bunker je još uvijek spreman primiti vodstvo države, mada nije sigurno da li bi sadašnje vodstvo BiH u cijelom svom obimu uspjelo stati unutra i živjeti šest mjeseci bez kontakta s vanjskim svijetom.

Bunker kod Konjica je pod velom tajnosti građen 26 godina. Niti jedan radnik nije imao uvid u to što se zapravo gradi, pa je sve do 1992. bunker bio pod stalnom zaštitom JNA, a ulaz je bio dopušten samo najviše rangiranim generalima i radnicima na održavanju.

Bolnica, restoran, dvije konferencijske sale i brojne sobe za politički i vojni vrh, te prateće osoblje su i danas u stanju iz 1979., a velika karta svijeta iz '70-ih godina u konferencijskoj sali pokazuje koliko se politička situacija promijenila.

Objekt je danas u vlasništvu Ministarstva obrane BiH, ali je periodično otvoren za javnost. U njemu je postavljena i umjetnička zbirka Biennala suvremene umjetnosti koje će se i ove godine održati u Konjicu.

Turistička agencija i-House Travel iz Mostara u petak 19. travnja organizira posjetu bunkeru. Zainteresirani za izlet karte mogu rezervirati u prostorijama agencije u Onešćukovoj bb u Starom Gradu ili telefonski na 036 / 580 048.

Već dva dana poslije, 21. travnja, i-House Travel organizira posjetu špilji Vjetrenica kod Ravnog. Karte za izlet se također mogu rezervirati u prostorijama agencije.