Iznajmljivanje stanova u Mostaru: Posao koji cvjeta, a za koji većina ne plaća porez
For rent
OBJAVA: Četvrtak, 22. kolovoza 2013. 16:45
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: G.P.
Studenti useljenje
0

Iznajmljivanje stanova u Mostaru je djelatnost koja cvjeta, posebno samo zbog toga što većina stanodavaca prilikom iznajmljivanja stanova ne potpisuje ugovor sa osobama koje iznajmljuju stan jer bi po zakonu morali plaćati porez.

Iako kod nas ne postoji praksa potpisivanja ugovora o najmu, on bi se mogao potpisati na osnovu Zakona o obaveznim odnosima.

U Mostaru se najčešće stanovi iznajmljuju studentima i mladim parovima i s njima se samo sklapaju usmeni ugovori.

''Već duže godina sam podstanar i nikada dosada nisam potpisao ugovor o najmu stana, a do sada sam dao za njega gotovo 20 tisuća KM'', rekao nam je jedan Mostarac.

U ugovoru o najmu stana navode se osim stranaka i njihovih podataka, iznos koju najmodavac mora plaćati za stan, vrijeme do kada treba platiti mjesečnu najamninu i vremenski rok za korištenje stana. Također se u ugovoru mogu navesti i posebne odredbe npr. tko snosi troškove u slučaju nekih kvarova u stanu i slično.

Cijena iznajmljivanja jednosobnog stana u Mostaru je oko 300 KM, dok je za dvosobni stan potrebno izdvojiti oko 500 do 600 KM.

Unatoč tome što ima dosta iznajmljivača i cijene najma stanova su narasle.

''Najprije sam stan plaćala 300 KM, zatim sljedeće godine se to povećalo na 350 KM, a sada mi je vlasnik stana rekao da mi je stanarina od devetog mjeseca 400 KM. S obzirom da ne mogu to platiti primorana sam iseliti iz stana'', ispričala nam je jedna ogorčena djevojka.

Obično su stanovi namješteni, imaju klimu te priključak za internet i kablovsku. Osim iznajmljivanja stanova, u Mostaru su vrlo česti slučajevi iznajmljivanja soba studentima, koje koštaju oko 200 KM.

Takve sobe najčešće iznajmljuju u velikim stanovima, ili kućama sa posebnim ulazom, a onima koji ih iznajme obično je omogućeno zajedničko korištenje kupaonice i kuhinje.